🎥 Club Brugge trof al acht keer een Turkse tegenstander, een terugblik

26 november 2019 08:55

Dinsdag staat Club Brugge voor de match van de waarheid in de Champions League. Op het veld van Galatasaray kan Blauw-Zwart zelfs nog een gooi doen naar overwinteren in het kampioenenbal, maar dan hangt er veel af van de wedstrijd tussen Real en PSG.

In het verleden heeft Club al acht keer tegen een Turkse tegenstander gespeeld. De eerste keer was op 1 oktober 2002. Ook in het kader van de Champions League. Club Brugge speelde een moedige wedstrijd in toen nog het Ali Sami Yen-stadion en hield de tegenstander van dinsdag op 0-0.

Drie weken later kende Club Brugge een waar delirium. Club had eerder al verloren in Barcelona en gelijkgespeeld tegen Lokomotiv Moskou en Galatasaray. De terugronde van de groepsfase kon alvast niet beter beginnen voor de Bruggelingen. Onder andere Gert Verheyen maakte een wondermooi doelpunt.

Een viertal jaar later moest Club in de groepsfase van de UEFA Cup op bezoek bij Besiktas. Bosko Balaban bracht zijn team op voorsprong, maar na een moeilijke wedstrijd verloor Club Brugge uiteindelijk toch.

Dan was het wachten tot maart 2015 vooraleer Blauw-Zwart opnieuw tegen een Turkse tegenstander uitkwam. In de achtste finale van de Europa League kreeg het in de heenwedstrijd op Jan Breydel Besiktas over de vloer. Het werd alweer een moeilijke wedstrijd, maar dit keer waren het Felipe Gedoz en Tom De Sutter die een achterstand ombogen in een nodige overwinning. 

De terugwedstrijd was drie dagen voor de bekerfinale tegen Anderlecht. Maar dat legde het team van Michel Preud'homme alles behalve windeieren. De goede flow waarin Club Brugge op dat moment zat, zorgde ervoor dat ze in een wedstrijd waarin ze zichzelf overstegen Besiktas helemaal zoek tikten. Drie dagen later ging ook Anderlecht voor de bijl met "de goal van Refaelov".

Ook de club van Turks president Erdogan passeerde de revue. In juli 2017 kende kersvers Club-coach Ivan Leko zijn vuurdoop tegen Basaksehir. Na een 2-0-voorsprong werd het gauw 2-3 waarop Club nog enige moeite kende. Stefano Denswil kopte de gelijkmaker tien minuten voor tijd tegen de netten. 

Uiteindelijk werd Club Brugge dan toch uitgeschakeld in de derde voorronde van de Champions League want een week later ging het kansloos onderuit in Turkije na onder meer een goal van Emanuel Adebayor.

De laatste keer dat Club Brugge een tegenstander uit Instanboel trof, was dan in de groepsfase van deze Champions League-campagne. Op de eerste speeldag werd het 0-0 op Jan Breydel. Nu moet Club vol aan de bak om Europees voetbal na de winter te verzekeren.

Dante Bellon

Champions League \\ Club Brugge \\ Galatasaray
 
 
Reacties.