Moet Philippe Clement toch opnieuw denken aan Mbaye Diagne?

27 november 2019 15:17

Club Brugge pakte in extremis een punt op het veld van Galatasaray. Dat was zonder Mbaye Diagne, dat weten we allemaal, maar ook zonder een echte afwerkende spits.

Het was geen al te makkelijke wedstrijd voor de spitsen van Club Brugge tegen Galatasaray. Een niet al te vlotte barciculatie, wel drang naar voren, maar vooralsnog te weinig afwerking. Een probleem waar Philippe Clement wel eens mee kan blijven kampen.

Loïs Openda werd te licht bevonden en naar de kant gehaald voor David Okereke. De Nigeriaan bracht al iets meer, maar miste uiteindelijk ook een dot van een kans. Gelukkig was Diatta er nog om de meubelen te redden. Maar Clement zal in de laatste -en tevens zeer belangrijke- wedstrijd tegen Real Madrid grondig moeten schuiven om Diatta en Clinton Mata te vervangen.

Het nieuws sijpelde binnen dat Mbaye Diagne in Istanboel aanwezig was, maar om er zijn terugkeer te bespreken. Nieuws dat menig voetbalsupporter in België niet met verstomming zal geslagen hebben. Ondertussen kreunde Openda onder de druk van de grote centrale torens Donk en Marcao. 

Wordt het dan toch eens geen tijd om opnieuw aan Mbaye Diagne te denken? Terwijl clubs graag spreken over het intern oplossen van problemen, mag dit ook wel gebeuren. Even terug in de tijd: Axel Witsel kreeg in 2008 zijn Gouden Schoen en wilde dat vieren met een strafschopdoelpunt voor Standard. Maar Milan Jovanovic keurde dat af; hij was de nummer één op het lijstje. Jovanovic scoorde, Witsel diep teleurgesteld. 

In de Belgische competitie is het Hans Vanaken die de topschuttersstand aanvoert voor zijn team. Tweede: David Okereke. Een meer wisselvallige speler, die graag ook kansen laat liggen. De Nigeriaan scoorde de eerste drie wedstrijden vier keer, maar speelt geen negentig minuten mee.

Loïs Openda moet nog groeien om een oerdegelijke spits te zijn. Als negentienjarige heeft hij nog veel marge, maar daar ontbreekt het Club Brugge dus momenteel aan een afwerker. Percy Tau wordt dan weer overal geposteerd en vindt de weg naar doel ook niet meer. 

Statistieken

Terwijl Mbaye Diagne -naar minutenaantal- een doelpunt maakt om de vijfenveertig minuten. In totaal speelde hij nog maar 180 minuten in zes wedstrijden in de competitie, maar hij heeft hij daarin zijn productiviteit al wel getoond. Samen met Okereke die drie goals maakte in de laatste vijf wedstrijden. Zou Clement dan ook geen beroep kunnen doen op zijn afwerker in een systeem met twee aanvallers?

Goed, Diagne heeft zich in een onwerkbare positie genesteld, maar hij is zeker niet de eerste en hij zal ook niet de laatste zijn. Tijd om het bij te leggen en opnieuw op zoek te gaan naar die afwerking? Dat hij een afwerker is, liet hij onder meer vorig seizoen bij Galatasaray en Kasimpasa al merken met 31 doelpunten in 36 wedstrijden. Met 83 doelpunten op 151 wedstrijden scoort Diagne gemiddeld om de wedstrijd.

Johan Walckiers

Champions League \\ Club Brugge \\ Galatasaray
 
 
Reacties.