Coëfficiëntenlijst: Brugge en Gent moeten oprukkend Nederland afhouden & België mag nog eens omhoog kijken

13 december 2019 15:46

Twee van de vijf Belgische clubs die dit seizoen aan hun Europees avontuur begonnen mogen daar in 2020 een vervolg aan breien: Club Brugge en KAA Gent. Hoe beter hun resultaten, hoe beter voor de Belgische coëfficiënt.

KAA Gent en Club Brugge verdedigen niet alleen de Belgische eer in de Europa League. Het zijn ook de twee overgebleven teams die de Europese coëfficiënt van dit jaar nog kunnen opkrikken. De concurrentie voor de achtste plaats van België in de coëfficiëntenrangschikking is moordend, maar door de uitschakeling van alle Russische ploegen kan België ook eens omhoog kijken in de ranking. 

De ranking wordt opgemaakt door de behaalde punten van de laatste vijf seizoenen op te tellen. Hoe hoger een land in de rangschikking staat, hoe meer privileges het krijgt. Momenteel bekleedt België de zevende plaats en nu is het moment voor ons land aangebroken om goede zaken te doen met het oog op de Europese campagne van 2021/22.

In het seizoen 2020/21 vallen de behaalde punten van 15/16 namelijk weg, wat voor België  (-7.400) een bonus van 4.100 punten oplevert ten opzicht van Rusland (-11.500). Alle Russische ploegen zijn reeds verdwenen van het Europese toneel, waardoor België gouden zaken kan doen met het oog op de toekomst.

Comeback van Nederland

Rusland dit jaar nog inhalen is vrijwel onmogelijk. Het huidige verschil bedraagt 8.049 en na Nieuwjaar worden er steeds minder punten gesprokkeld dan ervoor (omdat er minder in competitie zijn). Het is dus de kwestie om de kloof van 3.949, de kloof die volgend jaar van toepassing is (8.049 - 4.100), nog kleiner te maken.

Niet alleen om Rusland bij te halen, maar ook omdat Nederland in de nek hijgt. Beide landen hebben nog twee teams die actief zijn in de Europa League, Ajax en AZ voor Nederland. Daarnaast verliest Nederland volgend jaar 1.650 punten minder dan België. Het huidige verschil van 2.350 punten (37.500 - 35.150) bedraagt straks dus nog maar 0.700 punten, tenzij België de kloof deze campagne nog wat groter maakt.

Jupiler Pro League \\ Europa League \\ Club Brugge \\ KAA Gent
 
 
 
Reacties.