🎥 Jeugdig AZ legt Ajax het vuur aan de schenen in de Eredivisie

16 december 2019 18:54

Het leek enkele weken geleden een haast uitgemaakte zaak: Ajax zou zichzelf gaan opvolgen als kampioen van de Eredivisie. Door de recente 0 op 6 moeten de Amsterdammers de koppositie delen met AZ. De ploeg uit Alkmaar is bezig aan een fantastisch seizoen.

Ajax en AZ lijken te zullen uitmaken wie met de kampioensschaal aan de haal zal gaan. Ze hebben halfweg de competitie maar liefst negen punten voorsprong op Willem II, dat verrassend genoeg op de derde plaats staat.

Vooral de recente 21 op 21 van AZ is indrukwekkend. Zeven overwinningen op rij, waarin AZ welgeteld 0 (!) doelpunten te slikken kregen. Opvallend voor een team dat geprezen wordt voor zijn aanvallend spel, waarover later meer.

Ook in Europa doet het team van Arne Slot, die het in de zomer overnam van de ex-coach van Anderlecht John van den Brom, het meer dan behoorlijk. Het finishte achter Manchester United als tweede in hun poule. In de zestiende finale treffen ze het Oostenrijkse LASK Linz, dat door Club Brugge de toegang tot de Champions League ontzegd werd.

Verdediging: amper tegendoelpunten

Marco Bizot, die nog bij Racing Genk aan de slag was, is de eerste keuze in doel bij AZ. De Nederlander doet het ronduit fantastisch. Het laatste doelpunt dat hij moest incasseren in de Eredivisie dateert al van 19 oktober, in de verloren thuiswedstrijd tegen Heerenveen.

Centraal in de verdediging is onze landgenoot Stijn Wuytens een vaste waarde. De 30-jarige linkspoot werd meestal geflankeerd door Ron Vlaar of de Griek Hatzidiaikos, die recent een zware knieblessure opliep. De laatste weken krijgt echter ex-Bruggeling Jordy Clasie de voorkeur op Ron Vlaar. Clasie, die tot voor kort nog nooit als verdediger speelde, doet het voorlopig voortreffelijk op zijn nieuwe positie. Op de backs zijn Svensson en Wijndal (20 jaar) certitudes.

Voor de verdediging staan met Midtsjö en Koopmeiners twee buffers, die bovendien ook enorm goed kunnen voetballen. Vooral aanvoerder Teun Koopmeiners (21 jaar) heeft een fantastische trap in het linkerbeen. Hij scoorde, veelal vanaf elf meter, al zeven keer in de Eredivisie.

Aanval: Jong Nederlands geweld uit eigen jeugd

Toch is het vooral het aanvallende trio waarover men spreekt bij onze noorderburen. Het drietal Calvin Stengs-Myron Boadu-Oussama Idrissi speelt al een heel seizoen op een hoog niveau. En dat gaat niet ongezien voorbij in Europa: onder meer Ajax en Sevilla toonden al verregaande interesse in zowel Stengs als Boadu.

Calvin Stengs – 20 jaar oud: Jeugdproduct van AZ met een waanzinnige actie in de benen. Stengs kan zowel als nummer tien als op de flanken opereren. Dit seizoen was hij al goed voor 9 doelpunten en 11 assists in 29 wedstrijden. Werd door Ronald Koeman beloond voor zijn goede prestaties en mocht onlangs tegen Estland (EK-kwalificatie) zijn debuut voor Oranje maken. Stengs bedankte meteen met twee assists.

Myron Boadu- 18 jaar oud: Net als Stengs een jongen uit de eigen opleiding. Heel sterke spits, die waanzinnig sterk is. Is momenteel met elf doelpunten gedeeld topschutter in de Eredivisie, samen met Berghuis (Feyenoord), Dessers (Heracles) en Malen (PSV). In 29 wedstrijden scoorde Boadu maar liefst 17 doelpunten en leverde hij 12 assists. Ook Boadu debuteerde tegen Estland als A-international. De jonge spits scoorde meteen zijn eerste goal in het shirt van Oranje.

Oussama Idrissi- 23 jaar oud: Belandde via de jeugd van Feyenoord en Groningen in 2018  bij AZ. De Nederlandse Marokkaan is de man van de actie en de fijne voetjes. Scoorde dit seizoen al 12 keer. Daarnaast was hij ook nog goed voor 8 assists. Er wordt hem wel eens verweten dat hij iets te vaak het overzicht verliest en voor eigen succes gaat, maar beschikt over een waanzinnige technische bagage. Speelde al twee interlands voor Marokko.

Conclusie

AZ is tot dusver bezig aan een formidabel seizoen. Fantastisch voetbal wordt gekoppeld aan uitstekende resultaten. Bovendien slikten ze in zeventien wedstrijd amper acht tegendoelpunten. Zijn ze in staat om dit tot het einde van het seizoen vol te houden en Ajax van de troon te stoten als landskampioen? Dat wordt moeilijk. Met deze jonge ploeg, die nog op verschillende fronten actief is, lijkt het niet onwaarschijnlijk er een periode komt waarin de vorm naar beneden gaat. Ook de smalle kern zou de club uit Alkmaar nog parten kunnen gaan spelen.

Toch moet dit AZ een pluim krijgen voor het feit dat ze terug spanning brachten in de Eredivisie, nadat PSV en Feyenoord het dit seizoen totaal laten afweten. Bovendien speelden ze vanaf eind augustus niet meer in eigen huis, nadat een deel van het dak wegwaaide. Sindsdien werkten ze hun thuiswedstrijden af in Den Haag. Pas zondag speelden ze voor het eerst terug in Alkmaar in de gewonnen topper tegen Ajax.

{INSERT_RANKING}

Dennis Rosiers

Nederlandse Eredivisie \\ AZ Alkmaar
 
 
Reacties.