Ajax-verdediger Blind moet met defibrillator spelen: "De vraag is hoeveel schade het hart al geleden heeft"

22 december 2019 13:27

Bij Daley Blind werd deze week een hartspierontsteking vastgesteld. Een serieuze aandoening en er moest een interne defibrillator gestoken worden. De 29-jarige verdediger van Ajax zou wel kunnen verder voetballen, maar toch zijn zelfs de specialisten ervan geschrokken.

"Zo'n ICD, drie of vier centimeter groot, plaatsen ze niet zomaar. Ik ben niet bij zijn behandeling betrokken maar in het algemeen werken we alleen met zo'n kastje als je serieus vreest dat er ritmestoornissen zijn", aldus cardioloog Menno Baars van de HartKliniek bij AD.

Het einde van zijn carrière hoeft dat niet meteen te betekenen, maar... "Mensen kunnen op het hoogste niveau blijven presteren, ook met zo'n ICD. De vraag is wel hoeveel schade het hart al heeft geleden van de ontsteking. Daar hangt het van af. En vergis je niet: de psychologische effecten zijn er ook. Het feit dat je een hartprobleem hebt, kan gevolgen hebben voor je prestaties. Je moet dan sterk in je schoenen staan op om topniveau actief te blijven."

"Ritmeproblemen zijn potentieel levensbedreigend, dus ook als alles goed gaat, heb je zo een aantal jaren zo'n kastje. En je ziet hem wel zitten, zeker als je afgetraind bent. En je kunt hem ook voelen bij een duel. Maar ze zijn stevig."

Johan Walckiers

Nederlandse Eredivisie \\ Ajax \\ ADO Den Haag
 
 
Reacties.