En hoe zit het met 1B volgend jaar? Dave Peters mist traditieclubs Lierse, Aalst en RWDM en pleit voor meer ploegen

02 april 2020 10:14

De voorstellen van competitieformats vliegen ons dezer dagen om de oren. Velen zien in deze crisis een goed moment om de formule te herzien en het zou ook meer duidelijkheid kunnen bieden naar volgend jaar toe. Maar waar weinigen bij stilstaan, is 1B. Hoe zal die competitie er volgend jaar uitzien?

Want naargelang het aantal stijgers naar 1A en het aantal ploegen dat buist voor de licentiecommissie zijn er weinig ploegen die in aanspraak komen voor 1B. Het zal geen eenvoudige klus worden. Neem daar nog eens het Arbitragehof voor Sport (BAS) bij, dat ten laatste op 10 mei haar oordeel velt over licenties. Dan weet je dat clubs nog een poos op duidelijkheid moeten wachten.

14 of 12 ploegen

Als 1A hervormd wordt, dan 1B ook. Als het aan Dave Peters ligt, dit seizoen vaak op meer dan een van de vier matchen in 1B te vinden als commentator of interviewer, mag het wat door elkaar geschud worden. En liever vroeger dan later. “Het is opportuun om nu veranderingen door te voeren. Wie gaat er dwarsliggen”, vroeg hij zich af. “Waarom geen eerste en tweede klasse zoals vroeger. Met 16 ploegen op het hoogste niveau en 14 of 12 eronder.”

“Dan is er meer plaats voor traditieclubs zoals Lierse, Patro Eisden, Eendracht Aalst, RWDM of Club Luik. Want die mis ik toch wel op dat niveau en ze zijn ambitieus. En Deinze verdient nu ook zeker een kans”, was Peters enthousiast. “Het is opportuun om nu veranderingen door te voeren. Wie gaat er dwarsliggen”, vroeg hij zich af.

“Maar dan wordt de ‘levensvatbaarheid van zo’n club al snel in vraag gesteld. Tenenkrullend is het! Ga eens een kijkje nemen bij zo’n club, zet je in hun stadion en je voelt die ‘levensvatbaarheid’ meteen”, besloot hij.

Simon Wauters

2e amateurliga B \\ Lierse SK \\ Luik FC \\ Eendracht Aalst \\ Lierse Kempenzonen
 
 
Reacties.