Wie haalde het meeste voordeel uit zijn thuismatchen in 1B? Westerlo haalt unieke statistiek, Lommel en Beerschot afhankelijk van thuisvoordeel

21 april 2020 19:22

Het ziet er niet naar uit dat er dit seizoen nog gevoetbald gaat worden op professioneel niveau. Het is zelfs nog niet zeker of er in het begin van volgend seizoen al voor publiek is toegelaten in de stadions.

Wie is er het hardst benadeeld als er een seizoen lang zonder publiek gespeeld wordt? Of: wie heeft er dit seizoen procentueel gezien het meeste punten in eigen huis gepakt? Natuurlijk is er meer dan alleen het publiek dat meespeelt in het hebben van een thuisvoordeel.

Financieel zou het uiteraard ook een aderlating zijn voor de clubs als er geen fans in het stadion mogen. Maar hier focussen we alleen op het sportieve. Om te berekenen wie het meest heeft genoten van het thuisvoordeel hebben we de puntenoogst thuis gedeeld door de totale puntenoogst.

De ploeg met het hoogste percentage is heel afhankelijk van thuismatchen, de ploeg met het laagste percentage het minst.

ClubPunten thuisPunten totaal%
Lommel202774.1
Roeselare182669.2
Beerschot284365.1
OH Leuven254654.3
Virton275054.0
Union234551.1
Lokeren102050.0
Westerlo234946.9

Het opvallendste resultaat is misschien wel dat Westerlo als enige Belgische profclub, ook 1A (dat leest u hier) meegerekend, minder punten in de eigen arena sprokkelde dan op verplaatsing. Lokeren haalt op de valreep de helft, net zoals KV Mechelen in de hoogste afdeling.

Dat wil natuurlijk zeggen dat Westerlo het uitstekend doet op verplaatsing, maar ook dat ze thuis wat meer kunnen rapen. Lommel, Roeselare en Beerschot zijn juist heel afhankelijk van hun thuisreputatie. 

Hannes Van Gael

2e klasse \\ Sporting Lokeren \\ Westerlo \\ Virton \\ Roeselare \\ OH Leuven \\ Union SG \\ Lommel SK \\ K Beerschot VA
 
 
Reacties.