Interview: Jan Van den Bergh (ex-OHL) legt uit waarom hij opnieuw voor Beerschot koos: "Dat is niet iets dat je zomaar van je afzet"

27 juli 2020 13:46

Eerder deze week maakte K Beerschot VA de komst van een nieuwe speler bekend. 
Maar in het Olympisch stadion is hij allesbehalve een nieuw gezicht. Jan Van den Bergh komt over van KAA Gent en tekende een contract voor 5 seizoenen.

Jan Van den Bergh kwam tussen 2016 en 2019 al uit voor de Mannekes, maar maakte vorig seizoen de overstap naar Gent. Daar kwam hij voornamelijk door een hoofdblessure, amper aan spelen toe. 

Een opvallend gegeven: Van Den Bergh werd in januari door Gent uitgeleend aan OH Leuven. Hij speelde tijdens de heenmatch van de promotiefinale nog mee tégen Beerschot, maar zal nu dus de paars-witte ploeg aanmoedigen vanuit de tribune.

Overstap naar Beerschot:

De verdediger genoot van de interesse van verschillende ploegen in 1A, maar Jan Van den Bergh legt uit waarom hij voor zijn oude club koos, terwijl daar nog geen zekerheid is dat ze komend seizoen in 1A zullen aantreden: 

“Ik had een beter gevoel bij Beerschot omdat ik daar gewoon zo’n mooie periode heb gehad. Het is ook de ploeg die me de kans gaf om mijn carrière te lanceren. Dat is iets dat je niet zomaar van je afzet.” 

Van den Bergh had ook een duidelijk reden om meteen te tekenen op het Kiel in plaats van af te wachten en te zien in welke reeks de club volgend seizoen zal uitkomen.

“Ik heb een heel sterke band met deze club en wou dan ook niet overkomen als een opportunist die de finale zou afwachten om dan te beslissen als ik zou tekenen of niet. In mijn menig geef je dan een vals gevoel van genegenheid, dus ik wou echt tonen aan de club en de fans dat ik volledig achter dit project sta dat ze mij voorgesteld hebben.”

Promotiefinale:

Van den Bergh die tijdens de vorige promotiefinale van Beerschot in de tribune zat met een hoofdblessure, zal nu weer vanuit de tribune moeten toekijken. Deze keer omdat hij niet speelgerechtigd is.

“Ik ben een profvoetballer, dus het is normaal dat je dan zo’n belangrijke wedstrijden wil spelen, maar ik heb het volste vertrouwen in mijn team. Nu zal het voor mij wel een ander gevoel geven. Vorig seizoen heb ik het team echt meegeholpen naar die finale en heel die rit meegemaakt. Nu was ik er zelf niet bij, dus nu is het dan ook mijn verdienste niet. Maar er staat wel evenveel op het spel dus de vreugde of eventuele teleurstelling zal wel even groot zijn, ja (lacht)."

OH Leuven:

Toch is het een opmerkelijke situatie, de Antwerpenaar speelde een paar maanden geleden op het Kiel met OH Leuven nog de heenfinale tégen Beerschot. Maar nu maakt hij terug deel uit van de troepen van de tegenstander. OHL had tevens ook interesse om Van den Bergh over te nemen van Gent, maar hij wilde absoluut terugkeren naar de ploeg van zijn hart.

“Het is een enorm bizarre situatie. Ik heb een mooie periode bij OHL gehad en ze gaven me de kans om opnieuw voetballer te zijn. Ik kan absoluut niks slecht zeggen over die ploeg. Maar het is niet hetzelfde gevoel als dat ik heb bij Beerschot. Onbewust sluit je jezelf dan ook een beetje af van je vorige ploegmaats. Ik kom bijvoorbeeld heel goed overeen met Tom Van Hyfte, maar hoe dichter die finale komt, hoe minder je elkaar hoort natuurlijk. We moeten ons beide concentreren op onze eigen ploeg momenteel.”

Vooruitblik:

Als kenner van beide clubs blikt Jan al even vooruit naar zaterdag:

“Beide ploegen zijn aan elkaar gewaagd en naar mijn mening horen ze alle twee thuis in de eerste klasse. Dat kunnen zowel OHL als Beerschot aan. Daarom dat er geen uitgesproken favoriet is, ongeachte de score van de heenmatch. Dat is maar een klein voordeel."

Hoofdblessure:

Van de hoofdblessure is Van den Bergh ondertussen volledig verlost, en ook met de medische staf is alles ondertussen uitgepraat. Na zijn transfer naar Gent reageerde hij in de pers dat hij niet tevreden was met de manier waarop de blessure bij de Ratten behandeld werd:

“Ja, mijn uitspraken werden wel wat uitvergroot. Het is een pagina die ik zelf al volledig heb omgedraaid en alles is ook uitgepraat met de medische staf en de club. Er zijn natuurlijk fouten gebeurd, maar ook van mijn kant. Ik had gewoon moeten aangeven hoe ik me echt voelde in plaats van telkens maar te willen spelen,” geeft de verdediger toe.

Gelukkig is Van den Bergh nu helemaal genezen en van schrik heeft hij ook geen last meer.

“Dat ik mijn eerste goal voor OHL scoorde met mijn hoofd is bewijs dat ik ook geen schrik meer heb. Ik werd in eerste instantie nog om de twee maanden getest, maar nu is dat allemaal niet meer nodig. Tijdens mijn fysieke testen bij Beerschot was er op de scan ook niks meer te zien.”

Persoonlijke doelstelling:

Van Den Bergh is dus volledig klaar om dit seizoen terug op de mat te staan en heeft alvast een persoonlijke doelstelling:

“Ik heb altijd de doelstelling om zoveel mogelijk matchen te spelen en zoveel mogelijk minuten te maken. En dit seizoen wil ik om en bij de vijf doelpunten scoren. Dat is zeker niet slecht voor een verdediger.

Wanneer hij gevraagd wordt hoeveel hij er vorig seizoen gemaakt had, reageert hij:

“Ik had er vier. Daarom dat ik zeg ‘om en bij’ hé! En de strafschoppen neemt Rapha (Holzhauser, red.) dus ik kan altijd eens met hem gaan praten, maar ik vrees ervoor”, sluit Jan al lachend af.

Jupiler Pro League \\ 1e klasse B \\ KAA Gent \\ OH Leuven \\ Beerschot
 
 
 
Reacties.