OHL-KVM moet gespeeld worden, Mechelen dreigt met forfait: "Als Maxime Wenssens een jaar ouder was, werd ze wel uitgesteld"


Foto: © photonews 14 januari 2022 15:40

KVM vroeg om, zoals voorzien in het reglement, de wedstrijd tegen OHL uit te stellen omdat twee doelmannen positief testten op het coronavirus.

Die vraag werd afgewezen door de kalendercommissie. De club reageert ontgoocheld, de spelers en staff beraden zich om de wedstrijd sowieso niet te spelen. “Wij vroegen op basis van de door de Pro League goedgekeurde regels uitstel voor de wedstrijd van morgen tegen OHL, maar die vraag werd afgewezen”, zo zegt CEO van KVM, Frank Lagast, op de website van de club.

“In de regels staat dat – ik citeer – minstens 2 doelmannen die ingeschreven zijn op de SSL-A-lijst positief getest moeten zijn, waarvan 1 doelman met de meeste speelminuten dit seizoen. Gaetan Coucke heeft de meeste speelminuten en Maxime Wenssens maakt deel uit van onze A-kern. Hij staat op de lijst die we bij de start van het seizoen bij de KBVB indienden, heeft 21 A-selecties achter zijn naam en zat dit seizoen al vier keer op de bank in competitie en beker.”

Toch telt de positieve test van Maxime Wenssens niet mee om uitstel te vragen. De kalendercommissie beschouwt Maxime als een U21-doelman. “Ook al staat hij wel op onze A-kernlijst. We maken daarin geen onderscheid in leeftijd. Bij ons krijgen ook jongeren hun kansen in de eerste ploeg. Indien Maxime één jaar ouder zou zijn, was de wedstrijd wél uitgesteld. Terwijl het idee achter deze regel was: 2 van je 3 A-kerndoelmannen positief? Dan verplaatsen we de wedstrijd. Een nuance in het reglement wordt strikt geïnterpreteerd terwijl er niet naar de geest wordt gehandeld.”

Grote ontgoocheling, forfait als statement?

KV Mechelen zou juridische stappen kunnen ondernemen om alsnog uitstel af te dwingen, maar doet dat voorlopig niet. “Wat wint het Belgisch voetbal en de gezondheid van de spelers hierbij? Ik ben zeer ontgoocheld in deze beslissing. We stellen ons steeds constructief op om naar een consensus binnen de Pro League te streven en dan krijg je dit”, aldus nog een teleurgestelde Lagast.

De staff en de spelersgroep beslisten in overleg met de directie ondertussen om een duidelijk statement te maken. Kapitein Rob Schoofs: “Dit kan gewoon niet, de regel is duidelijk, iedereen die deze regel leest zegt hetzelfde. Het is bovendien een kaakslag naar elke jonge voetballer die meetraint met een A-kern om zo kansen te krijgen. KV Mechelen heeft een zestal jongeren die deel uitmaken van de A-kern, dagelijks met ons trainen én minuten maken in onze A-ploeg. Dit is unfair ten opzichte van die jonge spelers.”

Frank Lagast: “Hoe jammer ook, wij beraden ons om de wedstrijd morgen niet te spelen. Spelers, staf en club kunnen dit niet aanvaarden. We hopen dat de kalendercommissie ons tegemoetkomt en de geest van de regel die werd goedgekeurd door de volledige Algemene Vergadering respecteert.”

Bjorn Vandenabeele

Jupiler Pro League \\ OH Leuven \\ KV Mechelen
 
 
Reacties.