"Waanzin, wereldvreemd, full control voor supporters" - Zet reglementswijziging Pro League de deur open voor excessen? Hopelijk zegeviert het gezond verstand

23 juni 2023 20:40

De Pro League heeft een belangrijke reglementswijziging doorgevoerd als het gaat over stopgezette wedstrijden. Maar daar schuilt volgens de supporters zelf ook een gevaar in.

Eerst de feiten: het zal niet meer gebeuren dat een wedstrijd zal beslist worden via de 'groene tafel'. Elke wedstrijd zal uitgespeeld worden op het veld.

Supporters kunnen dus niet meer een resultaat afdwingen door projectielen of dergelijke op het veld te gooien. Of dat is toch minstens de insteek van de Pro League zelf.

Geen groene tafel meer

"Het voorbije seizoen zijn we enkele keren geconfronteerd geweest met incidenten waarbij toeschouwers moedwillig wedstrijden verstoorden om zo het resultaat te kunnen bepalen. Dit druist uiteraard helemaal in tegen het sportieve principe, waarbij het resultaat op het veld bepaald wordt", aldus CEO Lorin Parys.

"We hebben een onderzoek gedaan naar de regelgeving in andere competities en hebben deze reglementswijziging uitgewerkt die vanaf komend seizoen van toepassing is. Wedstrijden zullen vanaf nu beslist worden waar dat hoort en dat is op de grasmat."

Een wedstrijd zal - behoudens Europese, beker of andere matchen - ten laatste dinsdag worden ingehaald. En dat moet de excessen doen stoppen.

Al is in Nederland ondertussen gebleken dat er net meer wedstrijden worden stopgezet door de nultolerantie. En op een of andere gekke manier zet het ook de deur open voor nieuwe excessen.

Supporters vrezen dat ze als thuisploeg gestraft kunnen worden wanneer de bezoekers bewust dingen gaan op het veld gooien - dan zijn ze hun 'thuisvoordeel' kwijt. Of dat er fans gaan ingrijpen bij een achterstand om zo uitstel te krijgen voor hun ploeg.

Er werd al meermaals gepleit om ook sowieso een puntenaftrek te doen bij ploegen die zwaar in de fout gaan, maar daarvan is nog steeds geen sprake in het nieuwe reglement. Verder wordt het ook tijd om de pakkans te vergroten.

Gezond verstand

Op dat gebied zijn er ook plannen - ook in samenwerking met de bevoegde ministers - om meer en strenger op te treden en stadionverboden ook in praktijk meer te laten uitvoeren. Maar ook op dat gebied zijn er voorlopig nog mazen in het net.

In principe is het plan zeker goed. Rest nu de vraag wat er in de praktijk allemaal gaat gebeuren. We kunnen alleen maar hopen dat het gezond verstand zal zegevieren.

Aernout Van Lindt

Jupiler Pro League \\ Anderlecht \\ Antwerp \\ Charleroi \\ Club Brugge \\ KRC Genk \\ KAA Gent \\ Lierse SK \\ Standard \\ STVV \\ Westerlo \\ Zulte Waregem \\ SK Deinze \\ Cercle Brugge \\ Eupen \\ Seraing \\ KV Oostende \\ OH Leuven \\ Union SG \\ Lommel SK \\ Beerschot \\ KV Mechelen \\ KV Kortrijk \\ FCV Dender EH \\ SK Beveren \\ RWDM
 
 
Reacties.