Hij bezorgt Anderlecht-fans soms bijna hartstilstand, maar cruciale pion is er klaar voor: "Riemer verdient meer krediet"

19 mei 2024 16:00

Als straks de gemoederen verhit raken, kan u erop rekenen dat er eentje bij Anderlecht zijn cool niet zal verliezen. Kasper Schmeichel leeft voor wedstrijden als die van vandaag. De ervaren doelman is ook de eerste aanvaller in de opbouw.

Maar eerst en vooral een woordje over Brian Riemer, die dit seizoen ondanks de successen veel kritiek kreeg. “Ik vind hem een uitstekende coach en hij verdient meer krediet dan hij krijgt. Hij zorgt voor structuur en heeft een duidelijk beeld van waar hij naartoe wil", aldus Schmeichel in HLN.

Hij verwacht van Schmeichel ook dat hij de opbouw van achteruit start. Daarom ook dat Maxime Dupé verdween. “In het moderne voetbal is het voetenspel van een doelman cruciaal. De verhouding is 10% ballen pakken en 90% voetenwerk."

"Sinds ik twintig jaar geleden begonnen ben, is de positie van doelman enorm geëvolueerd. Vroeger werden de voetballende kwaliteiten van een keeper gemeten aan de afstand dat hij een bal kon trappen, vandaag is een doelman de eerste aanvaller.”

Al zijn er ook momenten waarin een heel stadion zijn adem inhoudt als Schmeichel de tegenstander héél dichtbij laat komen. “Je moet de voor- en nadelen afwegen. Als wij in onze opbouw constant met 11 tegen 10 kunnen spelen, dan is dat een groot voordeel. Dan speel je onder de druk uit en kun je een aanval opzetten."

"Het heeft ons al meer opgebracht dan dat het ons gekost heeft, dan vind ik dat het risico wel waard. Neuer was misschien de eerste die een totaal andere invulling gaf aan de taken van een doelman , de ‘sweeper-keeper’."

Johan Walckiers

Anderlecht \\ Club Brugge
 
 
Reacties.