Pro League stelt zelfstandigenstatuut voor trainers voor: "De voetbalwereld zou beter eens uit zijn ivoren toren kruipen"

21 januari 2019 08:39

De Pro League stelt voor om het statuut van trainers om te laten zetten van werknemer naar zelfstandige. Zo kan er veel gespaard worden op sociale bijdragen.

Zelfstandigen betalen een kwartaalbijdrage aan de rijksdienst van sociale zekerheid die niet zo fel gekoppeld is aan het loon als bij een werknemer. Daar gaat het om een vast percentage. Als de Pro League erin slaagt om het statuut van trainers te wijzigen zouden clubs tienduizenden euro's kunnen besparen.

"In ons land zou dat een omwenteling van het volledige arbeidsrecht teweegbrengen", aldus Michel Maus, professor fiscaal recht aan de VUB, bij Het Nieuwsblad. Dan zouden er ook andere beroepen de switch kunnen maken en dat kan grote gevolgen hebben voor de inkomsten uit de sociale zekerheid."

"Dit is een wereldvreemd voorstel, zowel juridisch als maatschappelijk. De voetbalwereld zou beter eens uit zijn ivoren toren kruipen", veroordeelt Maus het voorstel. 

Hannes Van Gael

 
 
Reacties.