Mensenrechtenorganisaties waarschuwen: mogelijk 'dodelijkste WK ooit'

Voor het WK 2034 in Saoedi-Arabië worden miljarden geïnvesteerd in de bouw van vijftien stadions en bijhorende infrastructuur. Maar mensenrechtenorganisaties slaan alarm: de werkomstandigheden voor arbeidsmigranten zijn mensonterend en leiden tot dodelijke ongevallen.
Human Rights Watch sprak met families van 31 overleden arbeiders. De mannen stierven onder meer door elektrocutie, valpartijen of zware machines. Vaak wordt hun dood officieel afgedaan als ‘natuurlijk’, waardoor families geen recht hebben op schadevergoeding.
Volgens FairSquare-directeur James Lynch werken honderdduizenden migranten in levensgevaarlijke omstandigheden. “Kinderen groeien op zonder vaders terwijl FIFA Saoedi-Arabië bewierookt", zegt hij.
De situatie doet denken aan de schandalen rond het WK 2022 in Qatar. Nu al zijn er veel ongelukken op de Saudische werven, waar naast stadions ook 185.000 hotelkamers en nieuwe wegen worden aangelegd. Autopsies blijven vaak achterwege om juridische claims te vermijden.
FIFA verdedigt zich door te stellen dat mensenrechten vandaag meer aandacht krijgen dan in het verleden. De organisatie beweert toezicht te houden op werkomstandigheden en spreekt van “vooruitgang sinds Qatar”.
Toch blijft de kritiek aanhouden. Acht stadions worden gebouwd in en rond Riyad, vier in Djedda en drie op andere locaties zoals Neom. De angst groeit dat het ‘duurste WK ooit’ ook het dodelijkste wordt voor zij die het moeten opbouwen.
Johan Walckiers