Niet enkel de spelers, Coucke en Vanderhaeghe moeten ook leren uit hun fouten

12 april 2016 14:46

De spelers van KV Oostende betalen tot nu toe leergeld in play-off 1. Nu het om de knikkers gaat, lijken ze door hun beste krachten heen te zitten. Daar waar anderen gedoseerd en zwaar ingekocht hebben tijdens de winter. Een leerproces voor heel de club dus.

Oostende startte play-off 1 met een 0 op 6 waardoor Europees voetbal hen lijkt te gaan ontglippen. Nochtans was alles voor handen om er een leuke eerste ervaring van te maken. Maar de spelers zitten door hun beste krachten heen en aan de top maken ze het hen niet makkelijker.

1. De extra druk van Coucke

Marc Coucke is een fervent twitteraar, dat weten we met z'n allen. Maar dat hij tijdens de match (Genk van vrijdagavond) al zijn spelers onder vuur neemt, gaat hen niet beter maken. En het vertrouwen gaat het ook geen boost geven. In tijden van reguliere competitie kan dat allemaal, maar bij de andere (top)clubs sluiten ze, eens de laatste rechte lijn wordt ingezet, de rangen.

Het is ook leerschool dus voor de voorzitter. Die zal waarschijnlijk antwoorden dat hij blijft zoals hij is, maar extra druk hoeft niet in deze fase. Er is er al genoeg om van die eerste play-offs iets moois te maken.

2. Yves Vanderhaeghe moet even nadenken voor hij praat

"Als hij dit bij Anderlecht of Club Brugge doet, wordt hij helemaal afgemaakt", zei een collega nog vrijdag. Het was net na de persconferentie van de coaches waarbij Vanderhaeghe aanhaalde dat hij "maar wat aan het praten was om de minuten te vullen". "Ik heb het antwoord niet direct waarom het nu niet loopt", aldus nog Vanderhaeghe.

Dat mag je denken op zo'n moment, maar zeker niet uitspreken. Voor de verzamelde media moet je vertrouwen uitstralen of het wolvenpak zal je verscheuren. Vanderhaeghe heeft geluk dat hij bij het sympathieke Oostende zit, maar bij een topclub word je inderdaad met haar en huid opgegeten na zo'n uitspraak. Vraag het maar aan Besnik Hasi.

3. De spelers moeten zich tonen, ook naast het veld

Er sluimerde na de eerste match ontevredenheid in de kleedkamer van Oostende omdat Vanderhaeghe zijn speelstijl had aangepast. Maar niemand die ermee op tafel durfde komen. Dat maakt ook deel uit van het groeiproces. In moeilijke momenten moeten er leiders opstaan die hun mond durven opentrekken.

Elke topclub heeft zo wel iemand die eens aan de bel durft trekken. Niet meteen in de media, maar wel bij de coaches. Het zal misschien allemaal duur leergeld worden om te betalen, maar ze kunnen hier sterker uitkomen.

Johan Walckiers

KV Oostende
 
 
Reacties.