Het plan Dury: waarom Van Der Bruggen, Mechele, Boli, Coopman, Heylen en nu ook Bastien gewild zijn aan Gaverbeek

22 juli 2016 16:30

Zulte Waregem heeft er al een drukke transferzomer op zitten. Maar het aast in elke linie nog op een extra versterking. En daarbij komt het telkens opnieuw uit bij jonge Belgen. Die huren ze liever dan een buitenlander, en dat is een win-win-situatie voor iedereen. Ook voor het Belgisch voetbal.

Zulte Waregem wilde in eerste instantie flink wat ervaring binnenhalen in de kern en deed na eerdere transfers van Kaya, Leye en Lepoint nu met Hamalainen, De fauw en Derijck opnieuw goede zaken.

Opvallend daarbij is dat Essevee bewust zo vaak mogelijk spelers wil aanwerven die minstens de Belgische competitie al kennen. Dat past namelijk beter in. En als het even kan zijn de profielen ook jong en Belgisch.

Jong talent

Storm kwam vorig jaar op huurbasis van Club Brugge, dit jaar is er al zeker Sander Coopman. Maar ook Hannes Van Der Bruggen, Brandon Mechele, Michael Heylen en nu ook Samuel Bastien werden al genoemd aan de Gaverbeek.

Het is niet altijd zo succesvol als Junior Malanda of Thorgan Hazard, maar er zit wel degelijk een idee achter bij Essevee en Francky Dury. De club is nu eenmaal een doorstroomclub, een opleidingsclub. En waarom dan niet met jonge Belgen, in plaats van snel snel een drietal jonkies van Juventus te gaan plukken?

Buitenland? Meerwaarde nodig

Met diverse buitenlandse clubs werden al deals gesloten, maar enkel als het echt om een meerwaarde gaat (Diallo, Thiam). Bij niet-onbetwistbare basisspelers zal altijd eerst een Belgische piste afgewogen worden.

En dat is voor iedereen goed: de topclubs zien hun jonge talenten graag in eigen land ervaring opdoen, Essevee ziet af en toe spelers doorbreken en werkt zo verder aan zijn goede naam en de spelers zelf spelen bij een ploeg die play-off 1 kan en mag ambiëren.

Manuel Gonzalez

Jupiler Pro League \\ Champions League \\ Europa League \\ Anderlecht \\ Club Brugge \\ Zulte Waregem \\ Avellino
 
 
Reacties.