Met de G5 op zoek naar Europese revanche: kunnen onze Belgische topclubs de dramatische Europese campagne van vorig seizoen uitwissen?

28 mei 2018 17:15

De vijf grootste ploegen van België hebben zich allemaal nog eens geplaatst voor Europees voetbal. Een goede zaak lijkt dit op het eerste zicht voor het Belgische voetbal. Kunnen onze Belgische topclubs zich herpakken t.o.v. vorig jaar?

Na de abominabele Europese campagne van vorig seizoen zijn we verplicht om een sterke campagne neer te zetten. Een minder seizoen- we pakten slechts 2.600 punten- betekent niet noodzakelijk een man overboord, maar we kunnen ons dergelijke belabberde prestaties nu niet meer veroorloven. 

Voorlopig bekleden we nog steeds de negende stek in de UEFA-ranglijst voor clubs, wat recht geeft op vijf Europese tickets, waarvan de kampioen rechtstreeks naar de poulefase van de Champions League mag.

Ziet de situatie er nu rooskleuriger uit voor komend seizoen? Veel zal natuurlijk afhangen van een al dan niet gunstige loting, maar we kunnen al een kijkje nemen naar de huidige stand van zaken bij onze topploegen. 

Club Brugge: Cl-kater doorspoelen

Club Brugge is rechtstreeks geplaatst voor de poules van de Champions League. De West-Vlamingen zijn gebrand op eersherstel na de blamage op het miljoenenbal twee jaar geleden. Enkele belangrijke pionnen lijken te vertrekken (Diaby, Denswil), maar Leko zette ondertussen al een gerodeerd systeem neer op Jan Breydel. Een ding is zeker: ze kunnen alleen maar beter doen. 

Blauw-zwart zal het hoogstwaarschijnlijk zonder zijn topschutter Diaby moeten doen in de Champions League

Standard: effect Preud'homme?

Standard speelt de derde voorronde van de Champions League. Het wordt uitkijken welk effect de trainerswissel zal hebben op de spelersgroep. Gaat Preud'homme meteen verder in de flow van Sa Pinto, of heeft zijn andere werkwijze een aanpassingstijd nodig? 

Ook het al dan niet kunnen houden van hun sterkhouders (Carcela, Edmilson) speelt een cruciale rol. De Rouches hebben nog altijd het vangnet van de Europa League en daar kunnen ze met de huidige kern zeker mooie dingen laten zien. 

Anderlecht: bouwwerken 

Paars-wit gaat deze zomer een volledige metarmorfose ondergaan. De Brusselaars zijn zeker van de poulefase. Geen voorrondes dus, en dat lijkt een zege voor Vanhaezebrouck, aangezien die wat tijd zal nodig hebben om de karrenvracht aan nieuwe spelers in te passen. 

Vanhaezebrouck mag zich aan flink wat nieuwe spelers verwachten bij Anderlecht

Gent: geen onderschatting

De Gentenaars moeten nog twee voorrondes overleven om zich voor de poulefase van de Europa League te plaatsen. Bij de Buffalo's zal er van onderschatting, na hun uitschuiver van vorig seizoen, alvast geen sprake zijn. Yves Vanderhaeghe zorgt opnieuw voor stabiliteit en Louwagie gaf al aan de Gentse spelerskern zo veel mogelijk samen te willen houden. 

Vanderhaeghe moet Gent naar de poules van de Europa League loodsen

Genk: lange weg naar Europa

Racing Genk moet er komend seizoen al vroeg staan. De Limburgers starten in de tweede voorronde van de Europa League en moeten dus nog drie hordes nemen vooraleer in de poulefase terecht te komen. Philippe Clement zette echter op korte termijn al iets neer in de Luminus Arena. Als ze hun team min of meer bijeen kunnen houden, is een goeie Europese campagne (lees: minimum de poulefase bereiken) zeker mogelijk. 

Bart Vandenbussche

Anderlecht \\ Club Brugge \\ KRC Genk \\ KAA Gent \\ Standard
 
 
Reacties.