Cijfers zijn duidelijk: hier ligt het verschil tussen Club Brugge vorig seizoen en dit seizoen

11 februari 2019 19:17

Club Brugge speelde gisteren 2-2 gelijk in de stadsderby tegen Cercle. Ivan Leko noemt het zijn slechtste periode als coach van Club. Waar ligt het verschil tussen Club vorig jaar en dit jaar?

Club Brugge telde vorig jaar na 25 speeldagen 58 punten. Dit seizoen zijn er dat slechts 46, daarmee bekleden de Bruggelingen wel nog steeds de tweede plaats in het klassement. Maar waar ligt het grote verschil met vorig jaar dan? 

Oninneembare Jan Breydel 

De thuisreputatie van Club Brugge kreeg dit seizoen een knauw. 12 wedstrijden speelde de landskampioen al in het eigen Jan Breydel, 8 keer werd gewonnen. Club speelde 2 keer gelijk en ging ook 2 keer de boot in, daarmee pakt het voorlopig 26/36 in eigen huis. Dat is lang niet slecht maar het staat in schril contrast met het oninneembare Jan Breydel van vorig seizoen: toen had Club nog een perfect rapport in eigen huis na 12 speeldagen met 12 opeenvolgende overwinningen. 

Op het zelfde moment vorig seizoen had blauw-zwart nu al 18 wedstrijden gewonnen, daarmee deed het zelfs beter dan het zo bewierookte Racing Genk dit seizoen. Na 25 wedstrijden verloor Club de vorige jaargang 3 keer en bleef het 4 keer op een gelijkspel steken. Nu ging FCB al 5 keer onderuit en speelde het 7 keer gelijk. Op verplaatsing is het verschil minder groot: Club pakte tot nu toe 20/39 buitenshuis, in het kampioenenjaar was dat 22/39.

Doelpuntenproductie

Dat Club met een kleine spitsenprobleem kampt was de voorbije weken al duidelijk. Het kanon van Wesley bleef na een goeie start langdurig stil, Openda leek niet te kunnen scoren, aanwinst Rezaei was net als Vossen out. Enkel Schrijvers vond, als hij mocht starten, vlot de weg naar doel. Vorig seizoen scoorde Club in de reguliere competitie 68 keer, als het dat aantal wil evenaren zal blauw-zwart vanaf nu gemiddeld 3 goals per wedstrijd moeten maken. 

Voor Ivan Leko en zijn troepen worden het cruciale weken als ze hun landstitel willen verlengen. Club ontvangt dit weekend leider Racing Genk, bij winst naderen ze opnieuw tot op acht punten van de Limburgers. Als Club onderuit gaat wordt een nieuwe titel wel heel moeilijk. De week erop moet FCB naar het Constant Vanden Stockstadion. In Anderlecht werd al niet meer gewonnen in de competitie sinds 9 september 1998 of een reeks van 28 opeenvolgende wedstrijden zonder zege. 

Jupiler Pro League \\ Club Brugge
 
 
 
Reacties.