De Europese tegenstanders van de Belgische ploegen onder de loep (2/2): Slavia Praag


Foto: © photonews 13 februari 2019 12:25

Donderdag trekt Racing Genk naar Tsjechië om de leider uit de Fortuna liga partij te geven. In eigen land zien wij Genk doorstoten maar de Limburgers kijken toch best uit want Slavia Praag is heus geen makkelijk te nemen horde.

Gisteren was het de beurt aan RB Salzburg, de tegenstander van Club Brugge in de Europa League. Vandaag laten we ons licht schijnen over Slavia Praag, donderdag de opponent van Racing Genk.

Nog straffer dan Racing Genk

Slavia Praag doet het in eigen land uitstekend. Het staat aan de leiding en pakte een indrukwekkende 52/60 dit seizoen. Eerste achtervolger Plzen volgt op 6 punten achterstand, daarmee is het de enige ploeg die de oudste club van Tsjechië nog van de titel kan houden. De laatste van vier landstitels voor Slavia Praag dateert van twee jaar terug, vorig seizoen wist het wel de beker te winnen. 

Uitstekende thuisreputatie

De Tsjechische competitie is vorig weekend hervat. De Cervenobili (rood-witten), wonnen in de eigen Eden Arena met 2-0 van Teplice. In eigen huis pakte het dit seizoen 27/30, aan het begin van het seizoen maakte de Tsjechische leider de enige uitschuiver tegen Jablonec. Plzen ging dit seizoen zelfs met 4-0 verliezen op bezoek bij Slavia Praag. En ook in de Europa League doen de Tsjechen het uitstekend in eigen huis: ze pakten 7/9 en incasseerden geen enkele goal. Voor thuiswedstrijden krijgen de Tsjechen gemiddeld een dikke 12.000 toeschouwers op de been.

Opletten voor "Belg" en Stoch

Afgelopen zomer telden de Tsjechen een recordbedrag neer voor Peter Olayinka, de Nigeriaanse spits heeft een verleden bij Zulte Waregem en AA Gent. Met een bedrag van meer dan 3 miljoen is hij de duurste speler ooit bij Slavia Praag. Toch is de kleine Slowaak Miroslav Stoch de man die Genk in de gaten moet houden. Stoch scoorde dit seizoen al 14 goals en leverde zijn ploegmaats 6 keer een doelpunt aan. Met een verleden bij Fenerbahce en zelfs Chelsea heeft hij al de nodige ervaring op zijn teller. 

Andere spelers om in de gaten te houden

Maar er is meer dan Stoch en Olayinka. Centraal achterin is de Kameroener Michael Ngadeu de sterkhouder, kan hij Samatta wel afstoppen? Centraal op het middenveld zet Tomas Soucek samen met Josef Husbauer de lijnen uit. En ook de Tsjechische international Jaromir Zmrhal is een man om in de gaten te houden. 

Weg tot tweede ronde

Opvallende statistiek: van alle teams die in de tweede ronde van de Europa League staan is Slavia Praag het team dat het minst wist te scoren. Slechts 4 keer mochten de rood-witten juichen. Daartegenover staat wel dat het amper 3 goals incasseerde. In een lastige groep met Zenit, Bordeaux en FC Kopenhagen haalde Slavia 10/18. Daarmee eindigde het net achter de Russen die 11/18 pakten. 

Prestaties tegen Belgische clubs

In het verleden speelde Slavia Praag al tegen 3 Belgische clubs: Moeskroen, Standard en in een recent verleden nog tegen Anderlecht. Op Belgische bodem kon het nog niet winnen, tegen Moeskroen en Standard wonnen de Tsjechen in eigen stadion. Twee seizoenen terug gingen ze echter twee keer kansloos met 3-0 onderuit tegen Anderlecht. 

Europa League \\ KRC Genk \\ Slavia Praag
 
 
 
Reacties.