Naast buitenspellijn nog 5 aandachtspunten voor de play-offs: elleboogwerk, hands, ...

23 maart 2019 09:40

Discutabele fases werden steeds feller naar voren gebracht toen de strijd om een PO1-ticket losbarstte. Buitenspel, ellebogen, hands en geel of rood voor een zware overtreding... Het is niet altijd even gemakkelijk voor de scheidsrechter. De KBVB geeft nu enkele richtlijnen.

We brachten u eerder al het nieuws over de buitenspellijn (lees meer), maar daarnaast waren er ook nog vijf andere aandachtspunten voor de scheidsrechters tijdens de play-offs.

1. Armen/ellebogen

De KBVB wijst op een onderscheid en ziet twee mogelijke straffen bij elleboogwerk:

- "Gele kaart: bij een contact met lage intensiteit waarbij de arm of de elleboog als middel wordt gebruikt."

- "Rode kaart: bij een contact met hoge intensiteit waarbij de arm of de elleboog als wapen wordt gebruikt."

2. Roekeloze tackles

"Bij een lage tackle op de voet die niet met hoge intensiteit wordt uitgevoerd en niet gevaarlijk is voor de integriteit van de speler zal geel worden getrokken."

3. Ernstige overtreding

"Rode kaart: indien de speler brutaal de bal speelt door een tackle uit te voeren met de studs vooruit waarbij de integriteit van zijn tegenstander in gevaar wordt gebracht."

4. Gewelddadig gedrag

"Indien een speler de brutaliteit gebruikt met een buitensporige kracht zonder de bal te spelen. Dat hoeft niet ter hoogte van het aangezicht te zijn om rood op te leveren."

5. Hands

Ook hier wordt er een onderscheid gemaakt. De arm naast het lichaam houden is hoofdzaak.

- "Geen fout: arm naast het lichaam, schot van een speler tegen zijn eigen arm."

- "Wel een fout: arm van het lichaam verwijderd, gestrekte arm en arm boven de schouder. Handspel bij een schot op doel."

 
 
 
Reacties.