Crisis in Anderlecht, wat is de rol van de supporters?


Foto: © photonews 15 april 2019 19:35

Anderlecht is in crisis en vrijdag barstte de bom. De supporters lieten op ondubbelzinnige wijze aan het bestuur en de hele voetbalwereld verstaan dat het zo niet langer kan. Een vraag die je kan stellen: zijn zij medeverantwoordelijk?

Een vaak terugkerend geluid in de commentaren onder onze artikels is dat er bij thuismatchen van Anderlecht te weinig beleving is van het publiek. We lezen ook dikwijls dat de eigen spelers er veel te snel worden uitgefloten. Zijn ze daarvoor medeverantwoordelijk voor de huidige gang van zaken?

Wat je de sups van paars-wit alvast niet kan verwijten, is dat ze de eigen jeugd niet steunen. In de recente geschiedenis van de club werden foutjes van toptalenten als Kompany, Tielemans of Dendoncker meestal met de mantel er liefde bedekt.

Zelfs belhamel Anthony Vanden Borre mocht zich een en ander permitteren zonder daarvoor al te hard afgerekend te worden. Van de huidige ploeg genieten jonge gasten als Verschaeren en Saelemaekers de volle steun van de tribunes.

Gert Verheyen

Tot zo ver de eigen jeugd. Als we graven in het verleden, vinden we genoeg namen van spelers die door het Anderlecht-publiek werden weggehoond en bij de minste fout werden uitgefloten. Gert Verheyen is een van de meest frappante voorbeelden. Door het gebrek aan appreciatie trok hij dan maar naar Club Brugge, waar bij bijna 15 seizoenen speelde en in 415 wedstrijden goed was voor meer dan 150 goals.In het huidige seizoen zit Pieter Gerkens in een vergelijkbare situatie. De jonge middenvelder kwam in de zomer van 2017 over van STVV. Ondanks zijn 14 treffers in 38 wedstrijden tijdens zijn laatste seizoen voor de kanaries gingen velen ervan uit dat Anderlecht hem louter haalde om genoeg Belgen op het scheidsrechtersblad te kunnen zetten. Toch trad Gerkens vorig jaar en dit jaar in meer dan 60 wedstrijden aan voor de ploeg van Marc Coucke, en scoorde hij 11 doelpunten. Desondanks ligt hij bij een deel van de Anderlecht-fans in de onderste schuif en wordt hij afgerekend op elke kleine fout.

Terecht of niet? Voor het vertrouwen van een speler doet het alvast geen wonderen. Niet zo lang geleden moest ook Sofiane Hanni het ontgelden. Ook Kara ging al in de clinch met het publiek, hoewel dat akkefietje achteraf wel werd bijgelegd.

Luyindama, Samata, Horvath

Om op onze beginvraag terug te komen: wat is de rol van het Anderlecht-publiek in de huidige malaise. Zorgen de fans er met hun fluitconcerten voor dat de ploeg nog slechter gaat presteren? Zou Christian Luyindama bij Standard zijn uitgegroeid tot de verdediger die hij is geworden als hij bij zijn eerste onzekere tussenkomsten was weggehoond? Zou Samata de Genkse topschutter geworden zijn als het publiek hem zijn eerste missers niet had vergeven? Zou Ethan Horvath zijn vertrouwen hebben teruggevonden als de tribunes zich tegen hem hadden gekeerd?

Anderlecht
 
 
 
Reacties.