Gouden stier Mbokani: gemiste kans voor Anderlecht, voltreffer voor Antwerp

01 oktober 2019 19:56

Als de -moeizame- bekeroverwinning tegen Beerschot de hoop op beterschap had doen opflakkeren bij Anderlecht , is dat vuur na het bloedeloze gelijkspel tegen Waasland-Beveren opnieuw gedoofd.

De cijfers zijn intussen bekend. Negen wedstrijden en zes punten. Zes gemaakte doelpunten en elf tegendoelpunten.

De tegendoelpunten zijn niet echt het probleem. ‘Maar’ vijf ploegen doen beter en paars-wit incasseerde er dan nog vier tegen KV Kortrijk.

Het grote probleem zijn de zes gemaakte doelpunten. Enkel Waasland-Beveren (vijf) doet nog slechter. Hoewel Anderlecht nochtans verzorgd en aanvallend voetbal wil brengen.

Tegen Waasland-Beveren stond Roofe diep bij Anderlecht. Hij was al de vijfde speler die op de spitspositie aan een competitiewedstrijd begon bij paars-wit. Gerkens, Thelin, Nasri en Chadli gingen hem vooraf.

 Beweren dat Anderlecht met een probleem in de spits zit, is een open deur intrappen. Nochtans had het deze zomer Dieumerci Mbokani transfervrij kunnen binnenhalen, maar besloot het dat uiteindelijk toch maar niet te doen.

Cynisch genoeg speelt Mbokani intussen met de gouden stier op zijn rug. Hij scoorde al zeven keer voor Antwerp. Meer dan heel Anderlecht samen.

Natuurlijk is het te simpel om te stellen dat Dieu er ook bij Anderlecht al zeven tegen de netten had getrapt. Aanvoer van de backs zou hij er niet moeten verwachten (omdat Sardella en Dewaele geen backs zijn, maar dat is een andere discussie) en de ‘twee nummers tien’ geven voorlopig niet thuis.

Verschaeren: nul doelpunten en nul assists in 645 competitieminuten. Nasri: één doelpunt in 419 minuten en Vlap: twee doelpunten en één assist in 587 minuten.

Renderen de spitsen niet door het gebrek aan aanvoer? Of blijven de statistieken van de aangevers uit door een gebrek aan echte spits? Een verhaal van de kip en het ei.  

Maar twijfelt er iemand aan dat Anderlecht met deze Mbokani al een pak meer punten had gehaald? Nee toch? Zeven doelpunten en vijf assists heeft Dieu al achter zijn naam staan in de competitie.  

Ik ben de ideale spits voor hun systeem, want ik kan de bal bijhouden en dribbelen”, vertelde Mbokani een paar weken geleden voor de wedstrijd tegen Anderlecht.

Roofe zal wel beter bij het systeem-Kompany passen dan Mbokani. Maar Roofe zal wellicht pas na de interlandbreak en na tien speeldagen op niveau geraken.

Natuurlijk is Dieu God niet. Waar iedereen naar Lamkel Zé keek na de Antwerpse uitschakeling tegen AZ, had Mbokani zijn ploeg al veel eerder in de steek gelaten met een domme tackle dicht bij de vijandige achterlijn.

Mbokani is niet de droomspits van Kompany. Maar met Mbokani negen wedstrijden in de spits, zou Anderlecht op dit moment ongetwijfeld een punt of zes meer gehad hebben. Formidabel zou de competitiestart sowieso niet zijn geweest en Anderlecht zou nog steeds overklast zijn door Club Brugge. Maar het zou nog geen drie keer op 0-0 zijn blijven steken.

Het zal Antwerp worst wezen. De Great Old beschikt over een spits die na een volledige voorbereiding én wellicht gemotiveerd door de 'njet' van Anderlecht gretiger dan ooit oogt. 

Simon Wauters

Jupiler Pro League \\ Anderlecht \\ Antwerp
 
 
Reacties.