Racisme-geval in Nederland: ref legt match stil, officiële reactie club zorgt voor grote commotie

18 november 2019 07:16

Zondag was er weer een geval van racisme, dit keer in Nederland. Excelsior-speler Mendes Moreira kreeg heel wat oerwoudgeluiden over zich en deze keer staakte de scheidsrechter de wedstrijd. Een duidelijk signaal, maar over de officiële reactie van Den Bosch was er wel heel wat te doen.

De club gaf onderstaand statement, dat voor heel wat beroering zorgde in Nederland. Maar achteraf lieten ze toch weten het gedrag van hun supporters te zullen onderzoeken...

Officiële reactie Den Bosch:

Op een dag als vandaag ligt alles wat ook maar de schijn heeft van racisme en/of discriminatie extra gevoelig. Laat één ding duidelijk zijn; FC Den Bosch distantieert zich van alles wat hiermee te maken heeft en treedt krachtig op tegen stadionbezoekers die zich hier schuldig aan maken.

De zogenaamde ‘kraaiengeluiden’ dateren uit de tijd dat Hans Kraay jr. voor de club speelde. Willekeurig de tegenstander, iedere buitenspeler van de tegenstander die aan de kant van De Viert-tribune aan de bal is, wordt met regelmaat ‘getrakteerd’ op zo’n ‘kraaienconcert’.

Het spijt ons zeer dat Excelsior-speler Moreira zich persoonlijk onheus bejegend voelde. FC Den Bosch begrijpt ook dat de scheidsrechter het nodig achtte om de speler in bescherming te nemen.

Aanvoerder Danny Verbeek, teamgenoten en staf hebben het gevoel weg kunnen nemen dat de geluiden richting de speler discriminerend bedoeld waren. Hierdoor kon de wedstrijd worden vervolgd.

Desalniettemin, heeft het voorval gezorgd voor een onnodig beladen sfeer. Hoewel een voetbalstadion, waar deze dan ook staat, altijd een afspiegeling is van een samenleving, betreuren wij het dat een maatschappelijke discussie, die inmiddels een nadrukkelijk politiek tintje heeft, wordt gelinkt aan FC Den Bosch.

Johan Walckiers

Excelsior \\ Den Bosch
 
 
 
Reacties.