Kleinere clubs schrijven brief naar Pro League: "Verder spelen zou enkel extra kosten betekenen"

27 maart 2020 17:30

Wordt er dit seizoen nog gevoetbald in de Jupiler Pro League of niet. Dat is zo stilaan de vraag van één miljoen.

De clubs bovenaan de rangschikking willen dolgraag play-off 1 spelen en ook teams als Anderlecht, Racing Genk en KV Mechelen hopen nog op een Europees ticket. Eventueel zelfs via play-off 2.

De kleinere clubs willen liever niet meer voetballen. Voor hen valt er de komende maanden dan ook niet zo veel meer te winnen. Een hervatting van de competitie zou hen bij gebrek aan interesse voor play-off 2 zelfs geld kunnen kosten.

Een deel van de K11 schreef een brief naar de Pro League. Het Laatste Nieuws kreeg die te pakken. Hieronder vindt u de integrale versie.

Beste voorzitter,

Beste leden van de Raad van Bestuur,

Beste CEO,

Het spreekt voor zich dat onze samenleving een uitzonderlijke situatie beleeft. Iedereen voelt de impact van onze gezamenlijke vijand in het dagelijkse leven.

Miljoenen mensen zijn vandaag verplicht om hun leven te herorganiseren. Zowat de helft van de actieve mensen is op dit moment gesteund via de overheid via de technische werkloosheid. Gezondheid is vandaag met voorsprong prioriteit nummer één.

Samenleving:

Sport heeft een enorme sociale rol en voetbal heeft, als grootste sport, een voorbeeldrol te spelen. Vele belangrijke beslissingen zijn reeds genomen in de sportwereld. Het EK, de Olympische Spelen, grote wielerwedstrijden, Roland Garros… Het zijn slechts een paar evenementen die geannuleerd of uitgesteld zijn.

Zullen buitenlandse spelers kunnen terugkeren? Als we te lang wachten, kunnen de spelers vastzitten in België en zullen ze hun geliefden maanden niet zien

Vandaag ligt de sociale focus niet op professioneel voetbal. Men praat niet over 4-4-2, 4-3-3, VAR of buitenspel, wel over corona. Het heeft een impact op de wereld zoals we die kenden. Voor we kunnen denken over een herstart van professioneel voetbal moet de overheid eerste andere grote stappen nemen.

Professor Van Ranst zei deze week dat we ons normale leven pas weer in stappen zullen kunnen hernemen. Grote evenementen toelaten, zoals het voetbal, is wellicht één van de laatste stappen die de autoriteiten zullen nemen.

Economie:

Voetbal is, naast een sociaal gegeven, ook een industrie. Een industrie met werknemers, inkomsten, kosten… Voetbalspelers kunnen vandaag niet trainen, het is onmogelijk voor hen om aan ‘teleworking’ te doen. Ze moeten ook rekening houden met de regels van ‘social distancing’.

Zoals voor elke werknemers in ons land is deze situatie moeilijk om te managen. Er is geen datum waarop we weer normaal zullen kunnen functioneren. Voor topsporters in het bijzonder is het zeer moeilijk om te blijven trainen zonder doelstellingen. Wielrenners en olympische atleten zullen dit bevestigen.

Professionele voetbalclubs zijn ook echte bedrijven en deze bedrijven moeten omgaan met een aantal specifieke cases:

Selecties zijn samengesteld voor een reden. Veel voetbalspelers hebben een contract tot en met 30 juni. Op dit momenten zijn er minstens vier profclubs die hun voorbereidingen hebben moeten staken omdat ze niet zeker weten in elke divisie ze volgens seizoen zullen spelen, terwijl de meeste andere clubs al volgend seizoen voorbereiden. Dit is niet correct richting een aantal individuen, maar ook niet vanuit een competitief standpunt.

Buitenlandse spelers hebben gevraagd om terug te gaan naar hun thuisland, om zo dicht bij hun familie en geliefden te zijn. Hoe ga je hiermee om als club? Stem je ermee in dat ze naar huis gaan? Veel landen sluiten hun grenzen om de verspreiding van corona tegen te gaan. Zullen de spelers kunnen terugkeren? Als we te lang wachten, kunnen de spelers vastzitten in België en zullen ze hun geliefden maanden niet zien.

Spelen zou enkel kosten betekenen, geen extra opbrengsten. Als we snel beslissen, is er tijd om oplossingen te vinden.

We moeten realistisch zijn: er zal geen voetbal met publiek meer zijn dit seizoen. Dat zou een onverantwoord risico zijn voor de bevolking als het virus niet onder controle is.

We moeten het alternatief in vraag stellen. Is spelen achter gesloten deuren een goed idee? Als je matchen zonder publiek organiseert, mobiliseer je minstens 100 mensen, waarbij niet iedereen 1,5 meter afstand kan bewaren. Ook de lokale autoriteiten, wiens middelen al onder druk staan, zouden een minimum aan inspanningen moeten leveren. Dit is een vermijdbare belasting op de samenleving.

Fair Play:

Sportiviteit, ethiek en een eerlijk einde van de competitie zijn sleutelwaarden in de sport. Kunnen we dat garanderen? Sommige clubs hebben nog steeds belangen, zoals een Europees ticket afdwingen, een beter Europees ticket afdwingen, degradatie vermijden, promoveren… Maar de meeste clubs hebben niks te winnen of te verliezen, zeker nu het duidelijk is dat de play-offs afwerken niet meer mogelijk zal zijn. Iedereen erkent ook dat de fans de twaalfde man zijn in het voetbal. Dat betekent dat sommige clubs cruciale matchen moeten spelen met één speler minder.

Beste voorzitter, beste leden van de Raad van Bestuur, in uw communicatie na de meeting op woensdag lieten jullie verstaan dat het nog niet het goeie moment is om een beslissing te nemen. Maar eerlijk, wij clubs denken dat het het moment is voor het voetbal om leiderschap te tonen en dus zo snel mogelijk te beslissen.

U vertegenwoordigt de Algemene Vergadering, alle 24 profclubs, grote en kleinere, om zo te beslissen in het belang van het Belgisch voetbal. We rekenen op u om die verantwoordelijkheid te nemen. Anders zien we ons genoodzaakt om een buitengewone Algemene Vergadering samen te roepen om de nodige beslissingen te nemen voor het Belgische voetbal en voor de gezondheid van de bevolking.

Cédric De Volder

Jupiler Pro League
 
 
Reacties.