Straffe move: Deense mannen weigeren opslag ten gunste van equal pay


Foto: © photonews 23 juni 2024 23:40

De Denen zijn momenteel op het EK in Duitsland actief in groep C. De nationale mannenploeg kreeg onlangs een voorstel tot opslag, maar ze hebben dat geweigerd om een wel erg duidelijke reden.

De Deense voetbalfederatie (DBU) wilde de Deense mannen een opslag geven, maar die hebben dat geweigerd. De spelersbond wil liever dat zowel de mannen als de vrouwen de komende vier jaar hetzelfde basisloon krijgen.

"De mannenploeg gaf aan geen nieuwe zaken of veranderingen te willen opnemen in hun contract voor de komende vier jaar", gaf Michael Sahl Hansen aan. Die nieuwe deal gaat in na het EK 2024 en loopt voor vier jaar.

Equal pay als belangrijkste motivatie

"Het is een geweldige stap om de situatie voor de vrouwenploegen beter te maken. De spelers hebben echt gedacht aan hun vrouwelijke collega's. Dit is dan ook een heel bijzondere stap", geeft Sahl Hansen aan bij de BBC.

Onder meer Andreas Christensen, Thomas Delaney, Christian Eriksen, Pierre-Emile Hojbjerg, Simon Kjaer en Kasper Schmeichel waren onderdeel van de spelersraad die de deal besprak en unaniem goedkeurde. Zij waren naar eigen zeggen allemaal blij met de zaak.

Binnen het plan is er ook een optie gemaakt om een clubhuis te gaan bouwen dat door alle nationale teams zal kunnen worden gebruikt. Er komt ook een fonds om te gaan ontwikkelen, waardoor ook de jeugdreeksen beter zullen worden van de deal.

Aernout Van Lindt

Denemarken
 
 
Reacties.