1B-kenner Karel Fraeye analyseert strijd om eerste periode: "OHL heeft beste kern, maar vertrek Vercauteren gaat impact hebben"

18 oktober 2019 12:08

De ontknoping voor de eerste periodetitel in 1B belooft razend spannend te worden. Virton heeft 21 punten, OH Leuven, Westerlo en Union volgen met 19 eenheden. Wie krijgt de bovenhand? Analist Karel Fraeye laat er zijn licht over schijnen.

Fraeye ziet er momenteel niemand met kop en schouders bovenuit steken. "Het zal zoals de voorbije weken van details afhangen, dat zie ik niet veranderen. Het is al vaak haasje-ver voor de koppositie, het wordt dus gewoon een kwestie van geluk wie net na speeldag 14 op één staat. Wie het ook is, verdiend is het dan altijd. Ze gaan alle vier nog punten laten liggen. Niemand maakt meer kans dan een ander. Alles kan in die reeks hé. Niemand heeft een makkelijker programma dan de rest", ziet Fraeye.

Wat Virton doet is toch ontzettend knap

Virton staat momenteel wel aan de leiding, wat toch een beetje een verrassing is. "Kijk, niemand is verrast dat ze een zorgeloos seizoen gaan doormaken. Ze hebben een heel goeie kern samengesteld. Maar dit doen met een volledig nieuwe ploeg en een trainer die niet bekend is met de reeks... Dat is toch wel ontzettend knap. Er is veel commentaar over die drie punten die ze kregen voor de forfaitmatch tegen Roeselare, maar dat is voor mij onterecht. Zij kunnen daar ook niet aan doen."

Nielsen is geen speler waar je wild van wordt, maar hij haalt toch weer zijn statistieken

Union is nog zo'n verrassing. De hele voorlijn (Niakaté, Selemani en Tau) is weg, maar de Brusselaars doen het toch maar weer. "Ze hebben een heel specifieke manier van recruteren: ze maken onder meer gebruik van data. Op die manier vinden ze toch weer de juiste spelers. Kijk naar die Nielsen. Die had overal al zijn statistieken. Dat is geen speler waar je wild van wordt, maar hij heeft toch weer zijn goals en assists. Dat is geen toeval. Ze hebben met Brighton een heel netwerk achter zich waar ook zo gewerkt wordt en waar heel wat mensen met die data bezig zijn. Die knowhow is een grote troef."

In wedstrijden zoals tegen Roeselare gaat de ervaring van Vercauteren gemist worden

OH Leuven liet de laatste weken dan weer wat van zijn pluimen. "Nochtans hebben ze voor mij 'by far' de beste kern van de reeks. Maar het vertrek van Frank Vercauteren gaat zijn impact hebben, daar ben ik van overtuigd. Ze hebben een heel specifieke manier van voetballen. Ze schakelen ongelooflijk snel om. De vier man vooraan mogen omschakelen, de rest moet voor veiligheid zorgen. Ze nemen weinig risico. Maar dan komen er wedstrijden zoals tegen Roeselare waarin de ruimte er niet zomaar ligt. Dan moet je daar een antwoord op hebben. De ervaring van Vercauteren gaat in die gevallen, maar ook in het managen van de kleedkamer echt wel gemist worden."

Peeters kan als geen ander een groep samenbrengen

Bij Westerlo verricht Bob Peeters fantastisch werk. De Kempenaars spelen bij momenten heel leuk voetbal. "Bob kan als geen ander een groep samenbrengen. Hij slaagt er in dat ego's opzij worden gezet en elke kernspeler zich voor hem de ziel uit het lijf loopt. Ze hebben niet de breedste kern, maar konden zowat alle partijen met nagenoeg dezelfde ploeg aantreden. Knap werk, maar vooral effectief aangezien het elftal goed is ingespeeld op elkaar. Je wint niet zomaar eventjes van Westerlo hé."

 

1e klasse B \\ Sporting Lokeren \\ Westerlo \\ Virton \\ Roeselare \\ OH Leuven \\ Union SG
 
 
 
Reacties.